MENU

Construction of public protection houses in Ibiza competition in the framework of “Life reusing posidonia” – IBAVI

SPECIFICATIONS

Authors:Carles Enrich Studio

Members of Cíclica:Elena Albareda (sostenibilitat ambiental)

Client:Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI)

Project year:2018

Honourable Mention Proposal in the Construction of Public Protection Houses Competition with the theme “Terrazas”

This project reads the vernacular landscape as a local heritage. Playa d’en Bossa introduces a zone which, due to tourism, became large, impermeable buildings, forming a barrier in front of the port. In spite of this, a large-scale reading of the site revealed a shared agricultural land extending from the Sierra Grossa to the beach, creating an opportunity to propose a reconnection to the natural cycles of the island with the green passageway. To enhance this relationship, a permeable and compact residential building is proposed to minimize occupation on the site and to economize construction by optimizing construction and energy systems, typical of vernacular architecture. 

The planning limited a maximum occupation of 40% but it proposed to reduce it to an occupancy of 30%, thus, yielding 10% for productive exterior spaces or for leisure activity of the neighbours. It took advantage of the extracted soil in the excavations for the foundation and the runoff water tank to generate three 50cm sloping terraces defined by walls of dry stone. In this way, it recuperates the terraces unique to the Mediterranean landscape, with permeable spaces with different gradients that generate infiltration surfaces that benefit the plantations. The project offers a pedestrian crosswalk through the building on the ground floor which connects the Pere Matutes Avenue with the new features considered in the planning project and the Sant Francesc de Ses Salines Street, permitting pedestrian accessibility and favouring urban permeability. The building guarantees this transversal permeability between the sea the  mountain, bringing air circulation and strong breezes. 

The building project and the exterior space determine the climatic improvements and the maximum optimization of the resources. The building is situated on the edge of the plot seeking the maximum separation possible with the adjacent hotel as it would have generated undesirable shade in the winter. The plot also offers two terraces with fruit trees that function as climate control elements and allow a renaturalization of the Pere Matutes Avenue. There is a diverse mix of olive and almond trees in the plot. The olives are young and can be relocated easily. Thus, we propose relocating them in the new terraces to create a productive and diverse plot of an indigenous agricultural landscape. 

Map of resources

The construction of the building is most effective with traditional architecture systems and local or ecologically produced materials according to the map of resources: wall structure with concrete block and laminated wood beams, sandstone pavement for the ground floor, ceramic clay flooring for the communal zones, wooden carpentry, portions of recycled wood, lime mortar for the coating and dry posidonia for insulation. The reduction of the construction will be used for the drainage of the terraces. A biomass boiler is projected on the ground floor with the capacity for 24 dwellings. The shower water accumulates in a reservoir which acts as a holding tank prior to the purification treatment of the grey water. The water is then stored in a tank which will then be reused for toilet water. Additionally, there is a runoff water tank on the ground floor. This way it recovers the water management of the traditional architecture, combatting the impermeability created by the built environment. On the ground floor there are also bicycle parking stations, 16 underground parking spots for cars, and eight parking spots in an exterior space as a concept of park-parking. It is a flexible space available to be used by neighbours at any time and that can be adapted to other uses as times change and parking requirements reduce. 

 

  • 01
  • 10
  • 19_estrategia_climatica_estiu
  • 13
  • 08_planta_baixa

Comments are closed.