MENU

Recovery of the irrigation system at the thermal orchards

TECHNICAL SPECIFICATIONS

Authors: Cíclica [space·community·ecology], CAVAA

Ciclica team: Marta Serra (coordinator), Elena Albareda, Joaquim Arcas, Adrià Martín

Collaborators: Aleix Rifà (hydraulic engineer), Junta de l’Associació d’Hortolans de les Hortes de Baix, Esocal sl., Pla d’Ocupació Municipal

Developer: Regidoria d’Espais Públics i Sostenibilitat, Ajuntament de Caldes de Montbui

Extension: 3,7Ha

Budget: 93.881,58 euros

Year: 2013 - 2015

Photography: Adrià Goula (architectural photos), José Tostoneone (participatory process photos)

Winner ex-aequo of the European Prize for Urban Public Space 2016 and Bauwelt award 2017

Selected at FAD award 2016, Rosa Barba landscape biennal 2016 and EUMies Award 2017

Participatory Action Research photos

 

  • foto: AdriaGoula
  • foto: AdriaGoula
  • foto: AdriaGoula
  • foto: AdriaGoula
  • foto: AdriaGoula
  • foto: AdriaGoula
  • foto: AdriaGoula
  • foto: AdriaGoula
  • foto: AdriaGoula
  • foto: AdriaGoula
  • foto: AdriaGoula
  • foto: AdriaGoula
  • foto: AdriaGoula
  • foto: AdriaGoula
  • foto: AdriaGoula
  • foto: JoseTostoneone
  • foto: JoseTostoneone
  • foto: JoseTostoneone
  • foto: JoseTostoneone
  • foto: JoseTostoneone
  • foto: JoseTostoneone
  • foto: JoseTostoneone
  • foto: JoseTostoneone
  • foto: JoseTostoneone
  • foto: JoseTostoneone
  • foto: JoseTostoneone
  • foto: JoseTostoneone
  • foto: JoseTostoneone

  Ex-aequo winner of the European Prize for Urban Public Space and Bauwelt Award 2017  
  Selected at FAD awards 2016, Rosa Barba Landscape Biennal 2016 and EUMies Arward 

Hortes de Baix is a heritage irrigation space of 3.7Ha annexed to the historical center of Caldes de Montbui, a thermal city founded by romans near Barcelona. This space has suffered the gradual environmental and social degradation of its landscape. This characteristic process of the peripheral landscapes of the twentieth century is here mainly caused by the water pollution of the stream that supplies the irrigation system, the poor accessibility to the space and the breakdown of the irrigation community.

These vegetable gardens were historically watered with the surplus of thermal washing places and the stream rainwater that poured into the main irrigation canal. This canal, formed by stone walls almost 3m high, is the main element of the irrigation system. But with urban growth the stream was covered and poured much of the sewage from the urban center. The canal has become an open sewer. This has caused health risk for the horticultural production as well as for its public accessibility (extreme bad odors and visual effect). The limited availability of clean water triggered the claim for water as a public good asset, as a heritage to reintegrate into the citizen imaginary.

The project was born within the municipal Public Space Board, which gives voice to local initiatives to improve it. The City Council commissioned the assignment to solve the need of more clean water for irrigation, to channel the wastewater open flow and to facilitate accessibility from the city center. We proposed: to recover the private horticultural landscape as a new public space that encourages food self-sufficiency; to co-design the process with the irrigation community and stakeholders; and to recognize the key value of traditional water management as a tangible and intangible heritage.

Together, with the gardeners’ community, we detected an inadequate management of the water surplus from private thermal spas poured into the stream; so we proposed to reuse it for irrigation as well as the surplus water from thermal washing places. Through two years of participatory action research process, the irrigating community was recovered and empowered to agree on some bounded interventions without altering the existing irrigation system or its social management.

This project has been developed through two phases: the sustainable management of the irrigation system and the walkway to improve accessibility. As part of the community process, the surplus water from thermal spas was recovered to irrigate orchards ensuring water supply. For that, a new public pool is built there to accumulate and cool thermal water. From there, we keep and recycle the existing irrigation system to deliver flooding turns by gravity operation, avoiding introducing any new mechanised device.

We evaluate the project at three levels:

Political: The Government has committed itself to dignify this place and to the long and intense participation process that culminates with the creation of a gardeners association hitherto nonexistent. A board with commissions is created to ensure self-management on the irrigated space, the establishment of internal rules, the communication with the city council, the visibility of its historical heritage and the necessary intergenerational transfer of local knowledge.

Productive: obtaining clean water allows the practice of organic farming and increases irrigation turns. In the long term visitors would be expected to consume the cultivated products.

Civic: the vegetable gardens become an open public space, promoting recognition, inclusion and education of the agrarian space.

For further information see our review

 

The project has been published in the printed version of:

Topos nº97/2016- Transformation

Landscape Architecture Frontiers nº2/2017 – Cultural Anthropology and Landscape Architecture

Comments are closed.