Vilawatt – Innovative local public-private-citizen partnership for energy governance és un projecte de transició energètica que es desenvolupa a la ciutat de Viladecans, amb el finançament del programa europeu Urban Innovative Actions (UIA).
Viladecans va estar seleccionada per la Unió Europea per a impulsar un pioner projecte de transició energètica des de les ciutats, el Vilawatt, valorant-se especialment el seu caràcter innovador, participatiu i de comunitat.
El projecte va ser un dels 18 projectes escollits entre 378 propostes presentades en la primera convocatòria de la iniciativa. En l’àmbit de la transició energètica es van seleccionar també els projectes París (França) i Göteborg (Suècia).
El projecte està liderat per l’Ajuntament de Viladecans i compta amb la participació de vuit empreses sòcies més: l’ICAEN, l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona, Ubiquat Tecnologies, Cercle Gespromat, EGM Estalvi & Eficiència Energètica, Associació Lima, i les empreses municipals VIGEM i VIMED.
El projecte proposa la creació d’una nova estructura publico-privada-ciutadana, formada per l’Ajuntament, les empreses i professionals del sector, i la ciutadania. Aquesta estructura, en forma de Consorci, actua com a operadora energètica integral per tal d’assolir una gestió energètica més eficient.
El projecte ofereix tres serveis: inversions en eficiència energètica, el comerç d’energia verda i el foment de la cultura energètica. Se centra en l’optimització del consum energètic i l’augment del confort dels edificis, posant especial èmfasi en l’activació de processos que permetin renovacions energètiques profundes en els immobles del municipi.
La tasca principal de Cíclica es desenvolupa en l’àmbit de la cultura energètica, a través de tres línies de 3 línies de treball:
– El Pla Estratègic de Participació estableix una metodologia per guiar el procés de treball entre agents tècnics del projecte i els agents socials (ciutadania, comerços, escoles, polítics, empreses, professionals, etc.). El pla -presentat juntament amb el Servei de Comunicació Corporativa i Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Viladecans- va ser validat amb les entitats i el veïnat del districte.
– El treball amb comunitats veïnals de Viladecans per tal d’identificar i impulsar desencadenants que motivin un procés d’aprenentatge individual i col·lectiu que contribueixi al canvi d’hàbits i comportaments en la gestió de l’energia als edificis residencials, així com en la promoció de renovacions energètiques profundes, per tal d’impactar positivament en l’optimització del consum final i en la millora del confort.
– El treball amb les escoles de Viladecans, per tal d’implicar les persones treballadores i usuàries dels equipaments públics en la millora de la gestió energètica dels edificis. L’objectiu del projecte és guiar i acompanyar els equips dels centres en la implementació de mesures per tal de cercar l’ús òptim dels espais i facilitar la integració d’hàbits en la cultura de cada organització per tal d’assolir les necessitats i condicions de confort de cada centre amb el consum energètic òptim.
.[robo-gallery id=4117]
Cíclica [space·community·ecology]
ICAEN, Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona, Associació Lima, Ajuntament de Viladecans, Cercle Gespromat, EGM Estalvi & Eficiència Energètica, Ubiquat Tecnologies, i les empreses municipals VIGEM i VIMED
Ajuntament de Viladecans
UIA (Urban Innovative Actions)
2016-2020
3 de juliol de 2018
Cultures energètiques, Destacats